Meteen naar de inhoud

Club Classique TRIO 258

Club Classique TRIO 258

Wanneer

zondag 05 februari 2023    
14:00 - 16:00

Waar

Wapen van Landsmeer
Calkoenstraat 27, Landsmeer, 1121XA

Het betrekkelijk jonge TRIO 258 wordt gevormd door pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling, drie bevlogen musici met een rijke ervaring in de kamermuziek. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht en het Muziekgebouw Eindhoven, in diverse Radio4-programma’s en op het Storioni Festival. Ook was het trio te horen bij Podium Witteman op NPO 2.

TRIO 258 streeft naar een zuivere benadering van het laat-klassieke en romantische repertoire, met bijzondere aandacht voor de tijdgeest.

In dit kamermuziekconcert speelt het ensemble werken van Schubert, Beethoven en Sjostakovitsj -uit het ‘ijzeren’ repertoire voor pianotrio- en verrast met de Prelude op. 32 nr. 10 van Sergei Rachmaninoff, in een door Thomas Beijer gemaakte bewerking. De transcriptie is het sluitstuk van hun recent uitgebrachte debuut-cd The Return (vandaag ook te koop). Een klinkende felicitatie in het 150ste geboortejaar van de componist.

Geïnspireerd door hun gedeelde passie voor kamermuziek, zijn de leden van TRIO 258 voortdurend samen op zoek naar een zo krachtig mogelijke verbinding met de muziek én met hun publiek. In dit onderzoek schuwen zij het persoonlijke niet en verkennen zij vanuit de grenzen van intimiteit en kwetsbaarheid hun liefde voor het repertoire.

Daarnaast spelen Eduardo en Leonard net als de strijkers uit de romantiek op darmsnaren; snaren die sneller ontstemmen, met een grotere uitdaging om te bespelen, maar die wel meer mogelijkheden geven tot klankkleur en articulatie.

Het repertoire van het trio varieert van Haydn tot Shchedrin, met natuurlijk een bijzondere aandacht voor het romantische pianotriorepertoire.

TRIO 258 toerde onlangs door Nederland met onder andere het zeer zelden gespeelde en grootse tweede pianotrio van Sergei Rachmaninoff. In januari 2023 verscheen de debuut-cd van Trio 258 met uitsluitend werken van Rachmaninoff.

Op het programma van 5 februari staat:
Franz Schubert: Sonatensatz in Bes Groot, D op. 28
Ludwig van Beethoven: Pianotrio in Es Groot, op. 70 no. 2
Dmitri Sjostakovitsj: Pianotrio no. 2 in E Klein, op.67
Sergei Rachmaninoff: Prelude op. 23, De Terugkeer (arr. Thomas Beijer)