Meteen naar de inhoud

STRIJKKWARTET

STRIJKKWARTET

Wanneer

zondag 24 maart 2024    
14:00

Waar

Wapen van Landsmeer
Calkoenstraat 27, Landsmeer, 1121XA

Strijkkwartet: leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest

Dit is het laatste concert van het seizoen 2023-2024.

Marijn Mijnders (viool), Henk Rubingh (viool),
Edith van Moergastel (altviool)
en Rebecca Wise (cello)

Zij spelen:

Philip Glass  (1937): Quartet Satz (2017)

Dit werk is geïnspireerd op het werk Quartettsatz van Schubert.
Als steeds, speelt Glass hier met herhaalde patronen en minimalistische elementen.

Wolfgang A.Mozart (1756-1791): Strijkkwartet No 19 in C-Groot, “Dissonanten” (1785)

Dit Strijkkwartet van Mozart, bijgenaamd “Dissonanten” vanwege de ongebruikelijke harmonieën in de introductie, is misschien wel het beroemdste van zijn kwartetten.

  • Adagio-allegro
  • Andante cantabile
  • Menuetto – allegro, Trio
  • Allegro

— Pauze —

Franz Schubert (1797-1828): Strijkkwartet nr. 14 in d-klein “Der Tod und das Mädchen” D 810 (1824-1826)

 Het Strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen” behoort tot de beroemdste en populairste werken van Franz Schubert. In het lied weerklinken de hevige doodsangst van een jong meisje en haar wanhopige smeekbeden tot Magere Hein om haar te laten gaan. De Dood probeert haar gerust te stellen: “Sei guten Muts. Ich bin nicht wild, sollst sanft in meinen Armen schlafen”.

  • Allegro
  • Andante con moto
  • Scherzo – allegro molto
  • Presto

Marijn Mijnders, eerste viool

Marijn Mijnders studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Davina van Wely. Bij haar afstuderen als uitvoerend musicus kreeg zij de Nicolaï Prijs. In 1985 won ze de prijs van stad Amsterdam bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Van 1985 tot 1988 was ze eerste concertmeester van het Noordelijk Philharmonisch Orkest in Groningen (tegenwoordig het Noord Nederlands Orkest).

Sinds 1989 is Marijn Mijnders tweede concertmeester van het Concertgebouworkest. Tevens maakt ze deel uit van het Uriël Ensemble.

Marijn Mijnders bespeelt sinds 2015 een prachtige Stradivarius uit 1727, eigendom van een particuliere mecenas, die haar via Foundation Concertgebouworkest in bruikleen werd gegeven.

Henk Rubingh, tweede viool, aanvoerder 

Henk Rubingh kreeg zijn eerste vioollessen van Age Koning. Hij studeerde bij Jeanne Lemkes-Vos aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen, waar hij in 1978 cum laude afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie aan de Staatliche Musikhochschule te Freiburg bij Rainer Kussmaul.

In 1981 ontving Rubingh de Prix d’Excellence. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot tweede concertmeester van het Noordelijk Philharmonisch Orkest (thans Noord Nederlands Orkest).

Henk Rubingh treedt regelmatig op als solist, speelt veel kamermuziek en werkte mee aan vele cd-opnamen. Als concertmeester van de Amsterdamse Bachsolisten trad hij op in vele belangrijke festivals over de gehele wereld.

Sinds september 1984 is Henk Rubingh verbonden aan het Concertgebouworkest, sinds 1989 als eerste aanvoerder van de tweede violen. Hij maakte tevens deel uit van het Concertgebouw Kamerorkest.

Henk bespeelt een Guarneri del Gesú uit 1729, die door een particuliere mecenas via de Concertgebouworkest Foundation aan hem in bruikleen kon worden verstrekt.

Edith van Moergastel, altviool

Edith van Moergastel studeerde altviool bij Jürgen Kussmaul, Marjolein Dispa en Ervin Schiffer. Zij won diverse prijzen waaronder de eerste prijs van het Nationaal Concours van de stichting Jong Muziektalent, het Vriendenkrans Concours (met het Reinaert ensemble) en de Schot & Co Prize tijdens het Tertis Concours. Masterclasses volgde zij bij onder anderen Fiodor Drushinin, Yuri Bahsmet en Emile Cantor.

Edith van Moergastel werkte mee aan cd-opnames van onder meer het Matangi Kwartet, Thies Roorda, Marianne Boer en Peter Masseurs.

Sinds 2000 is Edith van Moergastel lid van het Concertgebouworkest. Daarnaast is zij regelmatig in verschillende kamermuziekbezettingen te horen.

Rebecca Wise, cello

Rebecca Wise is celliste en lid van het Ragazze Quartet. Het kwartet speelt zowel klassiek als modern strijkkwartetrepertoire en staat bekend om zijn vernieuwende programma’s en samenwerkingen met de meest originele stemmen uit theater, dans en literatuur.
Rebecca Wise heeft opgetreden in diverse concerten en festivals, waaronder het West Cork Music Festival.