Meteen naar de inhoud

Het Noord-Nederlands Cellokwartet

Het Noord-Nederlands Cellokwartet

Wanneer

zondag 11 december 2022    
15:00 - 17:00

Waar

Wapen van Landsmeer
Calkoenstraat 27, Landsmeer, 1121XA

Optreden van “het Noord-Nederlands Cellokwartet”, dat bestaat uit de vier topcellisten: Corine ’t Hoen, Fred Pot, Noëlle Weidmann en Jan-Ype Nota – allen verbonden aan het Noord-Nederlands Orkest. Met dit concert trakteren zij de toehoorders op een muzikaal feest, met componisten in muziekstijlen van Barok tot hedendaags.

Met dit concert trakteren we u op een muzikaal feest, waar veel geweldige componisten voorbijkomen in diverse muziekstijlen, van Barok tot hedendaags. U zult gaan genieten van werken van: Telemann. Klengel, Arvo Pärt, Bach, Pachelbel, Bruckner en Gershwin. Misschien zitten er ook nog wat toegiften in het vat? Een van de cellisten, Jan-Ype Nota, is zeer bespraakt en hij zal u door dit programma heen loodsen.

Over de musici (op de foto vlnr):

Fred Pot, in 1943 geboren te Hilversum, studeerde bij Carel van Leeuwen Boomkamp. In 1964 behaalde hij zijn diploma orkestspel in Utrecht en studeerde verder bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij slaagde daar voor zijn diploma solospel met onderscheiding. Hij was als solocellist verbonden aan het Omroeporkest. Van 1971 tot 2008 was hij plv. solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw Kamerorkest. Tevens maakte hij deel uit van het Concertgebouw Pianokwartet, het Dubinsky Pianotrio en van het Nederlands Cellokwartet. Fred Pot speelde veel recitals en maakte opnames voor diverse omroepen. Sinds 1995 geeft hij jaarlijks masterclasses en concerten in Brazilië. In 2000 speelde hij met het Boheems Symfonie Orkest uit Pardubice het Dubbelconcert van Brahms en het Tripelconcert van Beethoven. Hij was van 1980-2005 verbonden als hoofdvakdocent cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Corine ‘t Hoen begon op 11-jarige leeftijd met cello spelen. Zij studeerde bij Monique Bartels en Fred Pot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het afsluiten van haar studie werkte zij freelance bij diverse orkesten waaronder het Radio Kamerorkest, het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Sinds 1998 is zij als vaste celliste verbonden aan het Noord-Nederlands Orkest.  Tevens is zij hoofdvakdocent cello van de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium en docent cellomethodiek, Veel van haar leerlingen zijn prijswinnaars op concoursen. Ook in de kamermuziek is zij zeer actief. Zij is veel op het podium te vinden in wisselende samenstellingen. Sinds twee jaar is zij als docent cello en kamermuziek betrokken bij de Summerschool van het Peter de Grote Festival in Groningen.

Noëlle Weidmann, geboren in Metz, Frankrijk, speelt al sinds haar zesde jaar cello. Ze was 11 jaar toen ze haar cellostudie aan het conservatorium te Metz afrondde, met eerste prijzen voor cello, piano en kamermuziekstudie. Een jaar later werd ze toegelaten tot het beroemde Conservatoire National Superieur de Musique te Parijs, waar ze studeerde bij Michel Strauss. Ze trad op met bekende musici, zoals Joseph Silverstein, Philippe Benod, Vladimir Mendelssohn, Barbara Westphal, Jean-Claude Vanden-Eyden en Gil Sharon. Noëlle Weidman studeerde in 2005 af in Parijs en studeerde daarna bij Jan-Ype Nota te Groningen en Michel Strauss te Parijs. Ze treedt als soliste vaak op bij Franse orkesten en neemt deel aan vele kamermuziekfestivals, o.a. het Peter de Grote Festival. Noëlle is sinds 2006 aanvoerder van de cellogroep bij het Noord-Nederlands Orkest.

Jan-Ype Nota begon zijn cellostudie bij Joery Prchal in Leeuwarden. Daarna studeerde hij bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, alwaar hij in 1993 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde.  Hij vervolgde zijn studie bij David Strange in Londen en volgde masterclasses bij o.a. Ivan Moneghetti, Aldo Parisot en Mtislav Rostropovitsj. Hij is regelmatig te horen als solist bij verschillende orkesten en is zeer actief op het gebied van kamermuziek. Sinds september 1996 is Jan-Ype Nota verbonden aan het Noord-Nederlands Orkest als plaatsvervangend solocellist. Ook is hij hoofdvakdocent cello aan de conservatoria te Groningen en Den Haag. Hij is dirigent van het Haydn Jeugd Strijkorkest. Jan-Ype Nota speelt met een Voirin strijkstok die hem ter beschikking werd gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.