Meteen naar de inhoud

Osiris Trio

Osiris Trio

Wanneer

zondag 15 maart 2020    
14:00 - 16:00

Zondag 15 maart 2020: Osiris Trio: Ellen Korver, piano, Peter Brunt, viool en Larissa Groeneveld, cello. Zij spelen werken van Beethoven en Smetana.

Ellen Corver – piano

Als soliste trad Ellen Corver op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko Schönberg, onder dirigenten als Ed Spanjaard, Jaap van Zweden en Mariss Jansons.
Sinds 1994 is Ellen hoofdvakdocent Piano aan het Koninklijk Conser­vatorium in Den Haag en zij wordt vaak uitgenodigd voor het geven van internationale masterclasses. Zij is bovendien docent aan de masteropleidingen Pianotrio van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.

Peter Brunt – viool

Van 1984 tot 1987 was Peter Brunt aanvoerder van de tweede violen in het Koninklijk Concertgebouworkest, een baan die hij opgaf om zich aan het Osiris Trio te kunnen wijden.
Hij was daarnaast actief als gastconcertmeester bij het Basel Kammerorchester, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta en de Nieuwe Filharmonie Utrecht.
Met het Osiris Trio trad hij op in Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en de Wigmore Hall. Peter Brunt is hoofdvakdocent Viool aan het Conservatorium van Amsterdam.

Larissa Groeneveld – cello

Larissa is een gedreven pleitbezorgster van hedendaagse muziek. Veel bekende Nederlandse componisten hebben werk voor haar geschreven, onder wie Theo Loevendie, Theo Verbey en Guus Janssen.  Op de Cello Biënnale Amsterdam van 2010 speelde zij de wereldpremière van ‘Bandersnatch’ van Theo Verbey voor cello en pianola. Tijdens de Biënnale van 2012 bracht zij ‘Words and Song Without Words’ in première van Yannis Kyriakides, die in 2014 met dit werk de winnaar was van het International Rostrum of Composers.
Larissa is docent Kamermuziek en Cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast geeft ze het masterhoofdvak Pianotrio aan het Conservatorium van Amsterdam en coacht ze jong talent van de AMT (Academie Muzikaal Talent) in Utrecht. Larissa speelt op een cello van Domenico Busan, Venetië, 1763.

Het Osiris Trio

In 1988 sloegen drie veelbelovende jonge solisten met een intense passie voor de kamermuziek de handen ineen om het Osiris Trio te vormen. Het pianotrio wist zich al snel te positioneren als een toonaangevend Nederlands ensemble door in rap tempo zowel de Nederlandse Philip Morris Finest Selection Award als de prestigieuze Kersjesprijs in de wacht te slepen. In 1997 deed het trio op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw mee aan de serie Rising Stars, en met concerten op belangrijke Europese podia en Carnegie Hall (New York) was dit het startpunt voor hun internationale carrière.

Het Osiris Trio onderscheidt zich door gedegen vakmanschap dat voortvloeit uit ruim 25 jaar toegewijd samenspel. In zijn uitvoeringen van de klassiekers van Haydn tot Sjostakovitsj weet het een fraaie balans te vinden tussen interpretatieve diepgang en onbevangen inspiratie. Daarnaast legt het zich toe op uitbreiding en vernieuwing van het trio-repertoire, wat tot uiting komt in avontuurlijke programmeringen met regelmatig ook nieuwe opdrachtwerken. Bij gelegenheid worden extra spelers uitgenodigd om kamermuziek voor een ruimere bezetting te kunnen uitvoeren. Het trio richt zich ook op nieuw en jong publiek door voor kinderen zijn repertoire te presenteren in de vorm van intrigerende theaterproducties.

Het trio was op vijf continenten te horen, met tournees naar onder meer de Verenigde Staten en Canada, concerten in heel Europa, en recentelijk een uitgebreide tournee naar China. Tweemaal werd het uitgenodigd om Koningin Beatrix te vergezellen bij een officieel staatsbezoek. De uitgebreide discografie omvat twee eeuwen trio-repertoire, met zeer goed ontvangen registraties van zowel klassieke als in opdracht geschreven nieuwe werken.

Het ensemble is regelmatig te gast bij het Orlando Festival in Limburg, waar het elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Wat de spelers gemeen hebben, is de sterke gedrevenheid om hun verfijnd vakmanschap door te geven aan een nieuwe generatie trio-spelers. Alle drie zijn ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en gedrieën verzorgen zij bovendien het masterhoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Als trio worden zij bovendien regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan verschillende buitenlandse conservatoria.

Het Nederlandse ensemble neemt komende zomer (2022) na 33 jaar afscheid.

Het Nederlandse Osiris Trio met Peter Brunt (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Ellen Corver (piano) stopt ermee. Na 33 jaar samenspelen nemen ze afscheid van het concertpodium, en dat doen ze tijdens het Orlando Festival in Kerkrade dat in augustus plaatsvindt. Bij het Orlando Festival speelt het Osiris Trio elk jaar kamermuziek en coacht het ensembles. Het is dus niet verwonderlijk dat ze juist op dat festival afscheid zullen nemen.