
Strijkkwartet: leden van het Koninklijk Concertgebouworkest
Marleen Asberg en Anna de Vey Mestdagh (viool), Roland Krämer (altviool), Boris Nedialkov (cello)
Over de musici:
(Op bovenstaande foto van een eerder concert uit 2018 is geheel rechts Daniël Esser te zien ipv Boris Nedialkov)
Marleen Asberg
Marleen Asberg is niet alleen een zeer begenadigd violiste maar ook professioneel zangeres. Als sopraan is zij regelmatig te beluisteren samen met haar collega’s van het Concertgebouworkest. Marleen studeerde viool bij Herman Krebbers aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zij werd in 1991 aangenomen bij het Concertgebouworkest als eerste violiste. Haar grote liefde voor kamermuziek uit zich in optredens met een veelzijdig repertoire in binnen- en buitenland, met ensembles in allerlei samenstellingen.
Marleen bespeelt momenteel een J.B.Guadagnini, gebouwd in 1757 uit de collectie van de Concertgebouworkest Foundation.
Anna de Vey Mestdagh
Anna de Vey Mestdagh studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam van 1983 tot 1990 bij Bouw Lemkes en Ilja Grubert. Naast haar orkestbaan speelt Anna graag kamermuziek.
Zij bespeelt sinds 2014 een viool van Alessandro d’Espine (Turijn, 1817), ooit aangekocht door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest. Dit instrument is Anna ter beschikking gesteld door de Concertgebouworkest Foundation.
Roland Krämer
De Duitse altviolist Roland Krämer studeerde bij Eckart Klakow en Eberhard Klemmstein aan de muziekschool in Erlangen. Hij vervolgde zijn studie bij Hatto Beyerle aan de Musikhochschule in Wenen en Hannover, waar hij in 1989 als uitvoerend musicus met onderscheiding afstudeerde. Sinds november 1989 is hij verbonden aan het Concertgebouworkest.
Roland bespeelt een vroeg-negentiende-eeuwse altviool van de Salzburger instrumentenbouwer A.F. Mayr, hem in bruikleen gegeven door de Concertgebouworkest Foundation.
Boris Nedialkov
Wij willen de Bulgaarse cellist Boris Nedialkov aan U voorstellen omdat Daniël Esser (rechts op bovenstaande foto) door fysieke omstandigheden niet kan spelen.
Boris studeerde aan de Musikhochschule Mannheim en aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 was hij finalist op het Nationaal Celloconcours van de Cello Biënnale Amsterdam.
Hij speelde bij het Münchner Rundfunkorchester en bij de Sächsische Staatskapelle Dresden. Sinds 2022 maakt hij deel uit van het Concertgebouworkest.
PROGRAMMA
Franz Schubert (1797 – 1828): Quartettsatz in c klein, D.103
-
- – Allegro assai
Dit werk maakt onderdeel uit van een volledig kwartet, waarvan de overige delen helaas verloren zijn gegaan.
Wolfgang A. Mozart (1756 – 1791): Strijkkwartet No. 15 in d klein, K. 421
-
- – Allegro moderato
- – Andante
- – Menuetto
- – Allegro ma non troppo
Dit strijkkwartet, tot stand gekomen in 1772, is opgedragen aan Josef Haydn.
Volgens Mozarts vrouw Constance is in het tweede deel het kindergehuil van hun kind Raimund te horen.
Bijzondere aandacht vraagt het slotakkoord in D-groot.
PAUZE
Antonín Dvořák (1841 – 1904): Amerikaans strijkkwartet Nr 12 in F groot, opus 96
-
- – Allegro ma non troppo
- – Lento
- – Molto vivace
- – Vivace ma non troppo
Van 1892 tot 1895 was de Tsjech Dvořák werkzaam als directeur van het National Conservatory of Music in New York, waar hij dit Amerikaans strijkkwartet schreef en zijn welbekende symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’.
In het Amerikaans strijkkwartet doet Dvořák zijn best om folkloristische elementen van zijn gastland te integreren.